Mašine u leru

Bez autora
May 16 2010

Posle optimizma zabeleženog u martovskoj anketi među srpskim preduzećima, u aprilu su zabeleženi lošiji rezultati o konjunkturi u srpskoj industriji. U skladu sa tim, zabeležene su lošije ocene o trenutnom položaju kompanija, uz nepromenjena tromesečna očekivanja firmi. Većina pokazatelja nastavila je da oscilira što ukazuje na to da, uprkos poboljšanju, još nema jasnih signala oporavka u domaćoj industriji. Od pozitivnih signala treba izdvojiti kretanje indikatora očekivane prodaje, koji je u aprilu zabeležio vrednost od 23,3 procentna poena. To je pad u odnosu na mart, ali i drugi najbolji rezultat od septembra 2008. godine. Ovaj indikator ostaje jedan od najvažnijih pokazatelja izlaska iz recesije, a trenutne vrednosti ukazuju na umereni i relativno spor oporavak. U aprilu je zadržan približno isti nivo inflacionih očekivanja - 62,4 odsto firmi očekuje rast cena svojih ulaznih troškova u naredna tri meseca, uz 21,7 odsto firmi koje očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda u istom periodu.

Mašine u leruPosle optimizma zabeleženog u martovskoj anketi među srpskim preduzećima, u aprilu su zabeleženi lošiji rezultati o konjunkturi u srpskoj industriji, navedeno je u najnovijem biltenu “Makroekonomske analize i trendovi”.

U skladu sa tim, zabeležene su lošije ocene o trenutnom položaju kompanija, uz nepromenjena tromesečna očekivanja firmi.

Većina pokazatelja nastavila je da oscilira što ukazuje na to da, uprkos poboljšanju, još nema jasnih signala oporavka u domaćoj industriji.

Od pozitivnih signala treba izdvojiti kretanje indikatora očekivane prodaje, koji je u aprilu zabeležio vrednost od 23,3 procentna poena. To je pad u odnosu na mart, ali i drugi najbolji rezultat od septembra 2008. godine.

Ovaj indikator ostaje jedan od najvažnijih pokazatelja izlaska iz recesije, a trenutne vrednosti ukazuju na umereni i relativno spor oporavak.

U aprilu je zadržan približno isti nivo inflacionih očekivanja - 62,4 odsto firmi očekuje rast cena svojih ulaznih troškova u naredna tri meseca, uz 21,7 odsto firmi koje očekuju rast cena svojih gotovih proizvoda u istom periodu, navedeno je u MAT-u.

U aprilu je prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u domaćoj industriji u oba sektora svojine iznosilo 64,9 odsto, a u aprilu 2009. godine bilo je 63,7 procenta.

Od negativnih signala iz aprilske ankete treba istaći da se ponovo relativno visok procenat - 17,7 odsto firmi, izjasnio da planira da otpušta radnike u naredna tri meseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik